vrijdag 3 januari 2020

Villes mortes du Zuiderzee

DHL heeft zojuist dit boek gebracht. De oorspronkelijke Parijse publicatie is uit 1874. Mijn exemplaar is een door Lex Wapenaar vertaalde en bezorgde heruitgave uit 2012. Een soort actueel geschiedenisboek. In het nawoord schrijft Bert Looper (historicus en directeur van Tresoar, Fries Historisch en Letterkundig Centrum in Leeuwarden er onder andere het volgende over.
"Een Fransman die slechts enkele honderden kilometers verwijderd van zijn woonplaats in 1873 een reis maakt door een gebied dat in Europees verband zo uitzonderlijk is. Onze eigen Zuiderzee! De negentiende eeuw was het tijdperk van de grote ontdekkingsreizen naar de binnenlanden van Afrika, maar we mogen niet vergeten dat ook in Europa heel veel streken nog moesten worden ontdekt, ook al stonden ze wel op de kaart. De verbetering van de reismogelijkheden, vooral de aanleg van spoorwegen, maakte het mogelijk deze gebieden beter te bereiken."
"Waarom is Havard op ontdekkingsreis gegaan? Hij kende het verhaal van de steden langs de Zuiderzee, waarvan de macht en de rijkdom eens grenzeloos mochten heten, maar hoe kon het dan dat diezelfde steden nu in zo'n staat van verval waren geraakt? Bij Harvard ontstond de behoefte om in eigen persoon een onderzoek in te gaan stellen naar de 'mysteriën' die tot wording en het verval van dit gedeelte van het land hebben geleid. Harvard gaat dus een tocht maken die voor hem veel meer is dan een toeristisch uitstapje. Hij gaat onderzoek doen in een 'geheimzinnig' gebied. Hij gaat een expeditie ondernemen die, naar zijn eigen zeggen, nog geen tien mensen ooit eerder hebben gemaakt. Een tocht vol gevaren over een ondiepe, zandbankrijke zee, die zelfs voor de schippers van de Zuiderzee voor een belangrijk deel onbekend is, omdat zij door een bijzonder stelsel van vergunningen slechts in hun 'eigen'deel mochten varen."
Oké, schip ahoy! Ik ga aan boord en vaar mee.........