april



Heemschut Lunchlezing van 9 april 2024, gegeven door Martijn Haan (Mede-auteur van BRUUT, Atlas van het Brutalisme in Nederland. Brutalisme is een gevierde en verguisde stroming in de naoorlogse architectuur. De kenmerken? Ruw beton, imposant, intimiderend, sculpturaal, grotesk, subtiel en lomp. Bekende Nederlandse voorbeelden zijn het Stadhuis van Terneuzen, de Aula van de TU Delft en het Evoluon in Eindhoven. De laatste jaren is er sprake van een brutalistische renaissance. Brutalisme krijgt steeds meer aandacht in reguliere en vakmedia. Op social media zijn groepen waarin die betonnen monsters worden gedeeld razend populair. Brutalisme is doorgedrongen tot de mainstream. Dat wil niet zeggen dat er zorgvuldig met ons brutalistisch erfgoed wordt omgesprongen. De Beurs in Almere werd een paar jaar geleden gesloopt, Blakeburg in Rotterdam en Androclus in Utrecht staan op de nominatie voor sloop, Leeuwenburg in Amsterdam wordt op dit moment onherstelbaar verminkt. Maar er zijn ook hoopgevende signalen. Maaskants Bunker in Eindhoven en Metro Oostlijn in Amsterdam werden getransformeerd ‘met behoud van hun brutalistische dna’.



Frisse wind. Impressionisme van het noorden

Licht & lucht in Deense, Duitse en Nederlandse kunst

Op de inspirerende tentoonstelling Frisse Wind in Singer Laren staan impressionistische schilderijen uit Duitsland, Denemarken en Nederland centraal. De invloed van Franse impressionisten is terug te zien in werken van Max Liebermann, Peder Severin Krøyer en Jozef Isreäls.

Kunstenaarsdorpen

Kunstenaarsdorpen zijn ontstaan in de late 19e eeuw, een tijd van industrialisatie, die kunstenaars de vrijheid gaf om te reizen. Laren en het Duitse Worpswede, maar ook de kustplaats Skagen in Denemarken, waren populaire trekpleisters. Skagen trok kunstenaars aan vanwege het unieke licht en de uitgestrekte stranden. Hier ontstond een bruisende artistieke gemeenschap met schilders als Michael Ancher en Peder Severin Krøyer. Die laatste verbeeldde Skagen als een levendige badplaats.

Licht en lucht

In Nederland gebruikten de buitenschilders van de Haagse School het woord 'impressionistisch' om natuurgetrouwe landschappen te beschrijven die een bepaalde sfeer, indruk of stemming opriepen. J.H. Weissenbruch, een van hen, benadrukte dat zijn kunst draaide om ‘Licht en lucht: dat is de kunst! Ik kan in m’n schilderijen, vooral in de luchten, nooit genoeg licht brengen’. De Nederlandse, Duitse en Deense vormen van impressionisme hebben elk hun eigen karakter. Het frisse groen, het subtiele licht en de steeds veranderende wolkenluchten brengen een unieke sfeer tot leven.

Vrije Academie - Marielle Lassche -online lezing 

Huis Marseille
Amsterdam

Huis Marseille: De huizen



De kleren van Frans Hals
Vrije Academie - Els de Baan -online lezing

Mode in de zeventiende eeuw

Kanten manchetten, een gigantische kraag, glanzende knopen of een gedecoreerde mouw. Schilderijen van Frans Hals bieden een mooi inkijkje in de trends uit zijn tijd. 

De ontwikkeling van de mode

Ondanks zijn flamboyante toets, is op de schilderijen van Frans Hals goed te volgen hoe de mode zich in de eerste helft van de 17e eeuw ontwikkelde. De opkomst, bloei en verval van de molensteenkraag-mode, het intrigerende vlieger kostuum en de rijkversierde borststukken. Ook mutsen en kapsels ondergaan grote veranderingen. En dominees wonden zich in die tijd enorm op over de lange haardracht van de heren. 

Zie ook het fotoalbum bij de Frans Hals tentoonstelling in het Rijksmuseum







Frans Hals. 
Zijn tijd ver vooruit 

Rijksmuseum Amsterdam 


Bauhaus & Fotografie

• Het Bauhaus in de Weimar Republiek (1919-1933)

• Fotografie in de jaren 20

• Fotografie aan het Bauhaus

• Neue Sachlichkeit & Neues Sehen

• Studenten van de fotografieklas

• De vrouw aan het Bauhaus en (letterlijke) zelfreflectie

• Florence Henri & Marianne Brandt

• Fotografie & vrouwelijke identiteit

• Gertrud Arndt

• Fotografie & de Bauhaus-nalatenschap

• Lucia Moholy

Vrije Academie - Mirjam Deckers -online lezing


Vrije Academie - Mirjam Deckers -online lezing - 17 april (1 w. tk)



Klein, kleiner, groots:
poppenhuizen van formaat


Vrije Academie - Wendy Fossen - online lezing over het poppenhuis van Lina de Ranitz

   bij tentoonstelling Haags Historisch Museum
    bezocht op 9 maart 2024 zie fotoalbum




Museum
de Zwarte Tulp


Hét museum over de bloembollencultuur
Lisse
13 april 2024

Fotoalbum

Chrystel Brandenburgh, stadsarcheoloog van Leiden, vertelt in deze lezing over het ontstaan van Leiden. De afgelopen jaren deden archeologen en bouwhistorici onderzoek op verschillende plaatsen in de stad. Hun ontdekkingen geven nieuwe inzichten over de vroege en intrigerende ontstaansperiode van Leiden.
RoMeO-lezing

Moderne architectuur

Online cursus van 6 lessen
KLU - docent: Yvonne Hilgenkamp

Overzicht van architectuur van begin twintigste eeuw tot aan onze tijd. Vanaf de late 19e eeuw volgden vernieuwingen in de beeldende kunst elkaar snel op. Desondanks vond de echte modernisering van de architectuur pas later plaats. Het duurde lang voordat de neo-stijlen werden losgelaten, maar toen dat gebeurde werd de architectuur abrupt eigentijds en vooral functionalistisch. Architectuurhistorica Yvonne Hilgenkamp bespreekt de moderne architectuur van de twintigste eeuw. 


De belangrijkste stijlen en -ismes zoals functionalisme, structuralisme, brutalisme, postmodernisme, deconstructivisme en hightech architectuur. Van legendes van het modernisme/functionalisme als Frank Lloyd Wright, Le Corbusier en Mies van der Rohe tot die van hedendaagse starchitects zoals Rem Koolhaas, Tadao Ando, Zaha Hadid, Santiago Calatrava, Bjarke Ingles, Norman Foster en Carlo Scarpa.


Het Nederlandse landschap 
Vrije Academie - Kees Boele
1. Inleiding
2. Rottum, duinen en kwelders
3. De natuur geeft en neemt
4. Hoog- en laagveen
5. Gebruik van het veen
6. Rivierenlandschap
7. Levende rivieren
8. Het zandlandschap
9. De Drentsche Aa
10. Nederzettingen en landbouw