dinsdag 3 maart 2020

De technosfeer


Filosoof en kunstenaar Koert van Mensvoort legt in een interview op het 'Down to Earth' platform het begrip technosfeer als volgt uit:

Het totaal aan technologieën noem ik de technosfeer, die voortbouwt op de biosfeer, al het organische leven op aarde. De technosfeer is overal om ons heen: de kleding die je draagt, de computer die je gebruikt, de waterleiding die het water aanvoert, maar ook het financiële systeem en communicatienetwerken. We zijn zo ondergedompeld in de technosfeer dat we haar amper nog waarnemen. Technologie die onzichtbaar is geworden, wordt niet langer als technologie ervaren, het is een verlengstuk van onze menselijkheid geworden en heeft iets natuurlijks gekregen. Die technosfeer zie ik als een volgend niveau in de evolutie en dat hebben wij teweeggebracht. Wij mensen zijn een katalysator geworden in de evolutie.

In zijn boek vertelt hij duidelijk en aansprekend over de evolutie naar dat volgende technische niveau. Heerlijk zonder doemdenken, zonder de mens als kwade genius voor te stellen. Of het echt helemaal zit zoals hij het voorspiegelt, dat weet ik nog niet, ik denk wel dat zijn denkrichting de juiste kant opgaat. In ieder geval geeft zijn visie op een optimistische manier stof tot nadenken over de mens en de vervlochtenheid met de techniek.

Volgens Van Mensvoort is het tijd dat we ophouden met onze krampachtige ideeën over natuur en natuurlijk. De natuur die wij zoal tegenkomen is niet meer dan een gezamenlijke afspraak. Dit stukje noemen we natuur en dat niet. ‘We wijzen het aan, zetten er een hek omheen en gaan er op zondag in wandelen.’ Hij ageert dan ook tegen het idee dat we terug naar de natuur zouden moeten, want die situatie heeft nooit bestaan. We moeten in zijn woorden juist vooruit naar de natuur en dit is onlosmakelijk verbonden met technologie.


De mens is een technologisch wezen, betoogt Van Mensvoort, en ons vermogen om technologie te ontwikkelen heeft ons van een positie als onbeduidende diersoort ergens middenin de voedselketen, omgetoverd door een dominante soort. Dat is niet negatief, maar juist iets om blij mee te zijn en waar we veel goeds mee kunnen doen. Hij wordt nogal moe van het negatieve mensbeeld van veel zelfverklaarde natuurliefhebbers. Het idee dat als de mens uit het plaatje verdwijnt, het allemaal pais en vree is in de natuur en alle levensvormen volkomen harmonieus samenleven, laat volgens hem nog maar weer eens zien dat ons beeld van de natuur totaal niet klopt. [uit: Technologie is de menselijke natuur, NemoKennislink]




Lezen in het Donker met Koert van Mensvoort

Onze technologie is inmiddels zo complex,dat we het in plaats van als techniek, beter als natuur kunnen zien – een volgende natuur. Artiest/filosoof Koert van Mensvoort legt bij Focus Radio uit waarom technologie niet buiten de natuur staat. 
Via deze link en ook als podcast te beluisteren



Next Nature Network


Het inzicht dat de mens de aarde op alle mogelijke manieren verandert wordt gedeeld door steeds meer denkers, ecologen en ontwerpers. Next Nature Network, is een organisatie die de relatie tussen cultuur en natuur centraal stelt om van daaruit tot nieuwe oplossingen te komen. Nieuwe technologieën (zoals genetische manipulatie, biodesign, agro-industrie en natuurbeheer) worden verkend met vaak provocerende voorstellen.
Deze houding sluit aan op en bredere beweging die cultuur en natuur niet als gescheiden entiteiten maar als eenheid beschouwt.