woensdag 4 september 2019

Terugkeren tot de tuin


"We moeten terugkeren tot de tuin." Met die mystieke boodschap eindigt 'Het Pilgrim Fathers complot' van Jeroen Windmeijer.  Een heerlijke thriller met voor mij zoveel extra's. Het grootste gedeelte speelt zich af in heel herkenbaar Leiden, maar bijvoorbeeld ook in de woestijn. De geschiedenis van de 17-de eeuw en religie spelen een prominente rol en daarbij is het ook echt spannend en soepel leesbaar.
De twee eerder boeken van de schrijver 'De bekentenissen van Petrus' en 'Het Pauluslabyrint'  ga ik zeker ook lezen.

Uit Trouw:
In het boek vergezelt hoofdpersoon Peter de Haan, docent geschiedenis aan de universiteit, zijn vriendin op een open avond van de vrijmetselaarsloge waarvan zij lid is. Onverhoeds treffen ze het lichaam van de achtbare meester (de voorzitter van de loge) aan op de tempelvloer. Hij blijkt op gruwelijke wijze om het leven te zijn gebracht. Als hij een dagboek van een van de Pilgrim Fathers vindt, ontdekt De Haan een ­geheim dat hem in de Verenigde Staten en Egypte brengt.

Uit Mare:
Geschiedenis en religie zijn belangrijke thema’s in de thrillers van Windmeijer, die leraar godsdienst en maatschappijleer is aan het Visser ’t Hooft Lyceum in Leiden. De Leidse universiteit is ook bekend terrein voor hem: hij studeerde er antropologie en promoveerde in 2001 op een onderzoek naar de Indiaanse straatmuzikanten uit Ecuador, die destijds met hun panfluiten in Nederlandse steden te vinden waren, maar inmiddels uit het straatbeeld zijn verdwenen.  De universiteit figureert regelmatig in het boek. Peter de Haan heeft bijvoorbeeld een kamer in het Huizinga, luncht in het Lipsius en leest dan ‘het universiteitskrantje Mare