woensdag 11 september 2019

Draadnagels door de dijken


We zouden ons actief moeten aanpassen aan de klimaatverandering en vol inzetten op ontwikkeling van technisch geavanceerde oplossing. De energietransitie die men nu kosten wat het kost paniekerig wil doorvoeren gaat niets uitmaken. Dat is de verhelderende en opwekkende boodschap van Simon Rozendaal in zijn nieuwste boek 'Warme aarde, koel hoofd'.
"De planeet is tot nu toe gemiddeld ongeveer één graad opgewarmd. Dat heeft geen onoverkomelijke problemen veroorzaakt, maar, zo zeggen het IPCC en de milieubeweging, de grote ellende komt nog. Straks komt er nog een halve en misschien wel een hele graad bij en dan wordt het een drama.
Welnu, tussen 1901 en 2017 is de temperatuur in De Bilt met 1,88 graden gestegen. Nederland (en de rest van Noordwest-Europa) warmt sinds 1951 tweemaal zo hard op als het mondiale gemiddelde.3 Het scenario waar alle regeringsleiders voor waarschuwen – twee graden erbij – heeft zich in Nederland bijna voltrokken." 
"Er valt goed te leven met een temperatuurstijging van twee graden, toont Nederland aan. Natuurlijk zijn er af en toe problemen. Daar zagen we in die lange zomer van 2018 voortekenen van. De droogte hield zo lang aan dat boeren gedurende vele weken hun land niet mochten beregenen met water uit de sloten. In oktober was de stand van de Rijn zo laag dat schepen niet vol konden worden beladen. Wanneer het maandenlang weinig regent, zullen de rivierdijken versterkt moeten worden. Maar dat is oplosbaar. Sterker, de waterstaats­ingenieurs mogen zich in de handen wrijven bij deze nieuwe uitdaging. Ze gaan een soort draadnagels door de dijken boren, zo meldden ze met rode konen van de opwinding. Ze wekten niet bepaald de indruk bang te zijn dat Nederland ten onder zou gaan. Van hen mocht er nog wel een graadje bij."

Wetenschapsjournalist Maarten Keulemans heeft een instemmende Twitterdraad geschreven.


Update 14 september 2019

In de Volkskrant van vandaag (14-09-2019) een krachtig essay van Maarten Boudry

"De juiste manier om naar klimaatopwarming te kijken is als een hinderlijk neveneffect van iets wat een enorme zegening betekende voor de mensheid."