woensdag 11 december 2019

Dematerialisatie

Een advertentie uit 1991. Elf van de 13 aangeboden producten zijn overbodig geworden door de smartphone.
Beeld uit: The Second Machine Age | Andrew McAfee | TEDxBoston

Technologie en kapitalisme: de ingrediënten voor een betere toekomst.


De wereldbevolking blijft maar groeien, wordt rijker en consumeert meer, en we zitten bijna of misschien al helemaal op het toppunt van ons verbruik van natuurlijke grondstoffen. En toch is er reden voor optimisme. Ondanks de bevolkingsgroei en onze voortdurende vraag naar meer, loopt ons verbruik juist terug. In Meer uit minder onderzoekt New York Times-bestsellerauteur Andrew McAfee hoe technologie en kapitalisme hand in hand gaan in het scheppen van een rooskleurigere toekomst, maar waarschuwt hij ons ook voor de mogelijke gevaren op de weg ernaartoe.



In dit hoopgevende boek analyseert McAfee hoe het kapitalistische streven naar hogere winsten heeft geleid tot een zoektocht naar lagere kosten. Technologische vooruitgang zorgt ervoor dat bedrijven steeds efficiënter kunnen produceren en consumenten meer doen met minder. Zo gebruiken boeren GPS om grotere oogsten te behalen met minder grondstoffen, worden auto’s steeds lichter en zuiniger, en maakt de smartphone steeds meer apparaten overbodig. Desondanks moeten we ons volgens McAfee nog steeds zorgen maken over zaken als overbevissing en de opwarming van de aarde. Een onthullend verslag over de huidige stand van zaken en de veelbelovende toekomst van de aarde en de mensheid.



Om dit pakkende boek met zijn optimistische visie te beschrijven heb ik de bespreking van Duurzaam Ondernemen gebruikt. McAfee versterkt en beargumenteert de ecomoderne visie op de toekomst. Voor een snel overzicht van zijn ideeën 
een interview in NRC 
en de TED talk
Dematerialization: Humanity’s Biggest Surprise