woensdag 7 augustus 2019

Lezen kan altijd


"Om opnieuw Hesse aan te halen:

Voll von Freunden war mir die Welt,
Als noch mein Leben licht war;
Nun, da der Nebel fällt,
Ist keiner mehr sichtbar.

Lezen kan altijd, ook in de nevel. 
Al is het met een zaklamp onder de dekens."

Voor Erik Scherder ben ik een tikje allergisch als hij overenthousiast mensen aan het bewegen wil krijgen, allemaal net even te. Bewegen is altijd goed, maar hij kan het echt overdrijven. 

Toen ik een luisterboek van hem zag over lezen wilde ik weleens horen of hij over lezen net zo uit z'n bol gaat als waartoe praten over bewegen hem kan brengen. Hij begint er mee dat bewegen heel belangrijk blijft, hoe kon het ook anders. Maar gelukkig zorgt lezen er (net zoals bewegen) voor dat er nieuwe verbindingen in de hersenen worden gemaakt. Lezen houdt (net als bewegen dat doet) het brein vitaal. In het korte (5 kwartier) luisterboek gaat hij vervolgens vooral in op taalontwikkeling bij kinderen en de voorname rol die voorlezen door ouders daarin speelt.  Geen echt nieuwe inzichten, maar aardig om nog een keer te horen. Verbindingen in mijn langetermijngeheugen zijn daarmee vernieuwd en verstevigd.

Anna Krijger, van het hierboven aangehaalde NRC-artikel, plaatste op Twitter de volgende heerlijke zes Gouden Adviezen om meer te lezen. Daar heb je als verknocht lezer (en tegenwoordig ook luisteraar) meer aan dan Erik's voordracht van zijn weetjes, die hij onlangs heeft opgevist  uit de taalonderzoeksliteratuur.