maandag 13 juli 2020

Vogels

Living with birds & Birds as individuals
Photos by Len Howard, 1950-56
Weer een vrouw die een speciale band heeft met de natuur. Len Howard (1894-1973), die 35 jaar van haar leven een teruggetrokken bestaan leidt samen met haar kool- en pimpelmezen op het Engelse platteland. Toch is het niet de sfeer van Moor's Foon of  Tokarczuk's Ploeg over de botten. Het duistere onbestemde is er niet in 'Het vogelhuis' de roman van filosoof en schrijfster Eva Meijer. Ze schreef de roman op basis van de boeken die Len Howard over haar 'onderzoek' en samenleven met de vogels heeft geschreven. Meer biografie dan fictie, interessant, maar ook braaf.

Een deel van de toelichting bij het interview met Eva Meijer voor het programma OVT:

Het samenwonen met vogels was niet makkelijk: haar hele huis werd door ze overgenomen. Ze kon niet eens rustig haar boek schrijven zonder dat vogels op haar handen of de typemachine gingen zitten. Constant moest ze haar huis schoonmaken en Howard trok zich ook terug van de mensenwereld.
Dat klinkt misschien zielig of eenzaam, maar dan begrijp je het verkeerd. Howard was gelukkig met haar vogels, en had een rijk leven met hen in haar Bird cottage.