vrijdag 21 februari 2020

Picard


Dit blog over de nieuwe Star Trek serie van Amazone Prime: Picard stond al een week op stapel, maar moest om medische redenen even wachten. Maar dat heeft m'n enthousiasme allerminst bekoeld.

Mijn favoriete Stark Trek Captain is terug en hoe!

Picard begint aan een nieuwe missie, niet als superman, maar echt als de oude man die hij is. In werelden die zijn veranderd, maar toch nog herkenbaar genoeg zijn, zoals een oude afgetakelde Borgcube. Ik vind het geweldig en kijk uit naar elke nieuwe aflevering. Ook in NRC een lovende recensie

Met de terugkeer van Picard durft Star Trek weer filosofische vragen te stellen, ten koste van spektakel. Dit betekent trouwens niet dat er beknibbeld is op het budget: alles ziet er uitstekend uit. Maar belangrijker is hoe Picard kracht put uit de geschiedenis zonder te bezwijken aan fanservice. Waar rivaal Star Wars zich verslikt in nostalgie zet Picard zich slechts tegen het verleden af om op eigen kracht een nieuw verhaal te vertellen. Na bijna zestig jaar lijkt Star Trek vitaler dan ooit.

Niet met opzet, maar wel bijna naadloos op het technologie- en androidthema van Picard aansluitend ben ik aan het lezen in Next Nature van de kunstenaar, technoloog en filosoof Koert van Mensvoort. Een enorm intrigerend boek, waar ik zeker nog een log aan wil wijden, maar hier alvast een fragment waarin, jawel,  Star Trek wordt genoemd.



En dan tot slot de prachtige trailer