zondag 9 februari 2020

Never Home Alone

Dit boek ben ik gaan lezen als aanvulling op  'De microben in ons'  waar ik twee weken geleden mee bezig geweest ben.  Weer razend interessant. Toch heb ik niet het hele boek gelezen. Ik raak niet kriebelig van het onderwerp, maar wel van wat kennelijk een Amerikaanse manier is om wetenschappelijke onderwerpen behapbaar te maken voor het grote publiek, al dat gebabbel er omheen.  Met het commentaar in Trouw van Willem Schoonen bij de Nederlandse uitgave en de delen van het boek die ik heb gelezen heb ik de boodschap begrepen. Een paar fragmenten uit de boekbespreking.

Bacteriële rijkdom
Het is de centrale boodschap van zijn boek: “Biodiversiteit is een voorwaarde voor gezond leven. We kunnen niet zonder, in onze tuin, in ons huis en zelfs, naar het schijnt, in onze douchekop.” Ziekteverwekkers zijn deel van de natuur en het is goed dat we die buitensluiten. Maar ze zijn een heel kleine minderheid; minder dan honderd soorten bacteriën en virussen zijn verantwoordelijk voor vrijwel alle infectieziekten. De mens is doorgeschoten, zegt Dunn, en keert zich niet alleen tegen de ziekteverwekkers, maar ook tegen de rest van de biodiversiteit, inclusief de heilzame soorten.
Beeld Nanne Meulendijks
Geluksgevoel
Hoewel de zo geliefde kat en hond ziekteverwekkers meebrengen, is de balans van hun aanwezigheid waarschijnlijk positief, volgens Dunn. De huisdieren zorgen ervoor dat de mens weer in aanraking komt met bacteriën die hij ooit gewoon was, maar die hem vreemd zijn geworden toen hij in huis ging wonen. Er zijn aanwijzingen dat een hond in huis leidt tot een verminderd risico op allergieën, eczeem en dermatitis, met name bij kinderen. 
Ook in de douchekop schuilt, behalve risico, een biodiversiteit die de mens goed doet. Zelfs wellicht in de mycobacteriën die daar het grootste gevaar vormen. Leden van die familie kunnen via de longen ontstekingen veroorzaken. Maar andere familieleden zorgen, zo blijkt uit proefdieronderzoek, na inname voor de aanmaak van serotonine in hersenen. En serotonine vermindert stress. De douche, dat bacteriële stortbad, brengt misschien een geluksgevoel.