vrijdag 4 juni 2021

Het ik als passagier

Achter ons ik staat een wij. We kunnen ons ergeren aan onszelf, onszelf iets verwijten. En het verbazingwekkende gevolg is dat we in staat zijn om met onszelf te onderhandelen. Omdat dat een wedstrijd is tussen twee neuronen-netwerken, hebben we een zekere invloed op de uitkomst, meer niet.

Dit citaat  heb ik ontleend aan een interview met de Amerikaanse neurowetenschapper David Eagleman dat in 2012 in HP/De Tijd is gepubliceerd. Ik heb zijn boek 'The Brain: The Story of You' (in de Nederlandse vertaling) uit 2015 gelezen. De boodschap die Eagleman in zijn boeken en documentaires wil overbrengen is naar mijn idee steeds dezelfde: het bewuste, het ik doet als bijrijder mee aan het leven, maar heeft in werkelijkheid niet veel in te brengen. Nog een citaat:

Tijdens de evolutie hebben onze hersenen zich erin gespecialiseerd informatie te verzamelen en ons gedrag dienovereenkomstig te sturen. Het doet helemaal niet ter zake of het bewustzijn bij dat beslissingsproces is betrokken. U denkt dat u opeens een geweldig idee krijgt? Nou, daar speelt uw bewustzijn nauwelijks een rol in. Uw hersenen draaien grotendeels op de automatische piloot. Het bewustzijn is niet het middelpunt van ons denken, het staat ergens langs de rand toe te kijken, als een passagier in een auto.