donderdag 24 juni 2021

Een matroesjka

Soraya's bookshelf

 In Trouw wordt 'Het achtste boek' van Alex Pavesi beschreven als een matroesjka, daar kan ik me wel in vinden. Het is een intrigerend verhaal. In de luistereditie wordt dit nog versterkt, doordat de verhalen en gesprekken afwisselend voorgelezen worden door Karin Douma en Marcel Jonker.

‘Het achtste boek’ is een thriller als een matroesjka

Dit debuut van Londenaar en wiskundige Alex Pavesi lijkt een beetje op een matroesjka, zo’n Russisch poppetje waar steeds een ander poppetje uit tevoorschijn komt. De lezer wordt uitgedaagd zelf naar de oplossing te zoeken. Stuk voor stuk nemen de schrijver en de redacteur de verhalen uit het oude boekje door. En steeds kloppen er een paar details niet. In een landhuis worden links en rechts door elkaar gehaald, het woord wit wordt vervangen door zwart. Hoe kan een zwarte kat donker kleuren door as?
De fouten in de verhalen zijn een verhaal op zich. Dat maakt van het ingenieus geconstrueerde Het achtste boek geen loei-spannende pageturner maar wel uitstekende kost voor lezers die graag raadsels oplossen. Met een verrassende ontknoping.