dinsdag 29 juni 2021

Wetenschappelijk-spirituele thriller

'In deze collegereeks zullen we vooral kijken naar deze jongen. Chromosoom 8: 142,610,579-142,614,009. Het Arc-gen. Het Arc-gen speelt een cruciale rol bij het bewaren van herinneringen. Zonder dit gen zouden we allemaal ongelukkig zijn omdat we ons niets zouden herinneren van onze nachten vol passie, noch van de avonden waarop onze moeder ons belde en we de film niet af konden kijken.'

De vaste riedel waarmee één van de hoofdpersonen van het boek 'Arc' van schrijver Richard Osinga elk jaar zijn collegereeks 'De genetica van het geheugen' begint. En dat Arc-gen blijkt de verbindende schakel tussen de wetenschappelijke wereld van deze Amerikaanse collegebioloog en een Nederlandse neurologe enerzijds en anderzijds de spirituele Indiase sferen van een 15de eeuwse mystieke dichter en de kannibalistische Aghorisekte. Wat een geweldige combinatie in een verhaal dat, zoals de 'VN detective en thrillergids' schrijft, door kan gaan als thriller:

het buitengewoon fascinerende Arc, dat zeker als een thriller gelezen kan worden, al was het alleen maar omdat het simpelweg unputdownable is. Richard Osinga combineert razend knap recente wetenschappelijke resultaten met het bestaan van een eeuwenoude sekte in India en de visie op het hiernamaals van een van de belangrijkste religies ter wereld. Het eerste wat je doet als je Arc uit hebt, is op het internet controleren wat er van waar is, en dat blijkt verrassend veel. Dit buitenbeentje binnen het genre komt overtuigend dichtbij een vijfsterren-beoordeling.

Update 3 juli 2021




 Het is meteen smullen, de nieuwe roman (●●●●) van Richard Osinga. Dit boek draait om een bioloog met een midlifecrisis en een Nederlandse promovenda die een geïnfecteerde patiënt onder haar hoede neemt. 
VK 1/7/21 Thomas de Veen