dinsdag 16 juni 2020

Wi Na Wan



"In de achtdelige podcastserie 'De plantage van onze voorouders' onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis.
Maartje Duin ontdekt dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage Tout Lui Faut in Suriname. Duin zoekt contact met de nazaten van de tot slaafgemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage.
Ze duiken in archieven, spreken hun familieleden en bezoeken in Suriname de resten van plantage Tout Lui Faut. Het leidt tot allerlei nieuwe vragen: van wie is dit verleden? Wie voelt de gevolgen in het heden? En kunnen Peggy en Maartje tot een gedeeld verhaal komen?"

Na drie afleveringen kijk ik weer uit naar de volgende. Het is boeiend en met veel verhalende spanning. Wat ontdekken ze, waar ontmoeten ze elkaar en  draait de best wel vermakelijk sceptisch houding van Maartjes moeder bij?

‘Wat kan ik eraan doen dat een of andere ongezellige voormoeder van mij een takkewijf was?’ vraagt de moeder van radiomaker Maartje Duin verontwaardigd. Rosa van Gool, NRC, 2/9/20

Vrijdag 5 juni luisterde ik naar de 'Cola Debrot lezing' door Tessa Leuwsha.

De Werkgroep Caraibische Letteren organiseert ieder jaar de Cola Debrot lezing om aandacht te vragen voor de Caraibische literatuur. Dit jaar geeft de Surinaamse schrijfster Tessa Leuwsha de lezing met als titel Wij hebben helden, wij bestaan! Mensen in alle culturen hebben behoefte aan rolmodellen. Tessa Leuwsha vertelt hoe zij in Nederland en in Suriname haar eigen helden ontdekte. Ze beschrijft ook wat er op het spel staat als er niemand is om naar op te kijken. Op zoek naar Surinaamse helden!

De lezing (hier op schrift) motiveerde me om een boek van Tessa Leuwsha te gaan lezen. Dat werd 'Fansi's stilte'. Zij vertelt daarin over haar  familie van vaderskant. Het leven van haar ooms en tantes in Suriname en Nederland. Centraal staat grootmoeder Fansi, dochter van een Engelse zendelingsdochter en de zwarte man Prince Charles uit Saint Lucia. Die herkomst werd door een ambtenaar, die het allemaal minder begreep, omgebogen tot de achternaam Leuwsha. De levensverhalen zijn op zich boeiend, helaas worden ze door de vorm die de schrijfster gekozen heeft nogal vlak en eenvormig. 

Kenneth Arias - Wi Na Wan [We Are One]