vrijdag 26 juni 2020

Schurk

Sander Kollaard ontbijt met hond Floris en kat Miedema. Fotografe is zijn vrouw Susanna Erlandsson.

“Winnend boek is groots in zijn eenvoud”

Volgens jurylid Bo van Houwelingen is ‘Uit het leven van een hond’ “groots in zijn eenvoud”. Het laat de lezer “nadenken over de waarde van een mensenleven. Een boek met een positief mensbeeld, dat ons schokken van herkenning heeft bezorgd, lessen in levenskunst en oprecht leesplezier.”
De jury koos de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2020 al voordat de pandemie toesloeg, maar het boek gaat toevallig over een IC-verpleegkundige, met een zieke hond thuis. “De spanning zit in Kollaards zinnen die steeds weer verrassen. Kollaard schrijft alsof hij praat met de lezer, gezellig, haast met een kopje thee erbij. Maar we merken al snel dat er meer steekt achter die knusse toon, achter de lichtvoetige zinnetjes”, aldus de jury.
Kollaard “sluit aan bij een rijke literaire traditie, zonder dat hij de lezer lastigvalt met onnodige hoogdravendheid. Hij laat zijn verteller volop verwijzen naar literatuur, muziek en film, maar niet om te imponeren: enkel om te kunnen onderzoeken wat kunst met een mens doet”. HLN

En de naam van die hond is Schurk, een Kooykerhondje, net als Floris op de foto's. Het is een heerlijk boek en niet alleen door Schurk. Ik heb hardop zitten lachen en moest ook echt huilen. Nu ga ik de Volkskrant Leesclub op Facebook volgen. De komende weken staat dit boek centraal. De begeleider van de club Bo van Houwelingen geeft in de Volkskrant alvast een mooie voorzet.