zondag 7 maart 2021

De Rotterdamse speurder



Bij toeval liep ik in Kobo Plus tegen de detectiveverhalen van Paul Dieudonné aan, de Rechercheur De Klerck serie. De eerste twee delen als luisterboek gedownload en oh wat een pret.........ik heb ze in één rits door Bart Oomen laten voorlezen. Het is Baantjes in Rotterdam, maar dan nu en toch weer anders. Zodra de volgende boeken van de serie als audio's op de markt komen ben ik zeker weer van de partij.

Het eerste deel Rechercheur De Klerck en het doodvonnis werd in Vrij Nederland zo beschreven:

De naar Canada geëmigreerde Paul Dieudonné vond in de boeken van Appie Baantjer het Nederland terug waar hij opgroeide. Dat is te merken. Alles in deze aangenaam lichtvoetige politieroman ademt de sfeer van Baantjer. Inspecteur Lucien de Klerck lijkt altijd al te hebben bestaan, zo stevig en karaktervol is deze Rotterdamse pendant van De Cock. Zelfs de uitleg achteraf aan tafel bij moeder-de-vrouw ontbreekt niet. Toch is dit geen naäperij. Heerlijk is De Klercks weerzin tegen de moderniteit van de smartphone. Geestig is het samenspel met zijn overenthousiaste jonge assistent, die meestal nét achter de inzichten van De Klerck aan loopt.
Deel twee Rechercheur De Klerck en het duivelse spel kreeg dit commentaar
Deze opvolger van Rechercheur De Klerck en het doodvonnis, met de sympathieke Lucien de Klerck en jeugdige assistent Ruben Klaver, is een waardig Rotterdams equivalent van het Amsterdamse voorbeeld. De opzet en de plot zijn aangenaam ouderwets, met een overzichtelijk aantal hoofdpersonen die allemaal of verdachte of slachtoffer zijn (of uiteindelijk beide). Diezelfde nostalgie klinkt door in de taal (kwesties zijn ‘netelig’, de notarisklerk bezoekt haar ‘oude moedertje’, Klaver heeft een ‘lieftallige echtgenote die geduldig op hem wacht’). En ook de ontknoping wijst terug in de tijd, naar Hercule Poirot: alle hoofdpersonen worden door De Klerck bijeen geroepen zodat ze gezamenlijk kunnen horen hoe hij redenerend en deducerend heeft achterhaald wie onweerlegbaar de schuldige is. Nog een paar deeltjes en de tv-serie kan niet uitblijven.