vrijdag 6 november 2020

Napoleon


Door Covid-19 moet er veel online, waarvoor men eerst naar zaaltjes in Amsterdam of Utrecht af zou moeten reizen, worden nu veel presentaties via iets Zoomerigs thuisbezorgd. Voor velen een nood, maar ik vind het evengoed een deugd. De afgelopen maanden heb ik al veel cursussen, colleges en lezingen aan m'n eigen bureau gevolgd, die alleen al door de er aan verbonden reistijd anders niet in beeld waren gekomen. Zo ook:

NAPOLEONS NALATENSCHAP. SPOREN IN DE NEDERLANDSE SAMENLEVING

In 2021 is het tweehonderd jaar geleden dat Napoleon Bonaparte, een van de invloedrijkste figuren uit de Europese geschiedenis, stierf. Zijn optreden heeft ook diepe sporen nagelaten in de Nederlandse samenleving. Denk aan de politiek, de rechtspraak, het onderwijs, het waterbeheer en de cultuur. Tijdens deze bijeenkomst staat Napoleons invloed in Nederland centraal: hoe ver reikt de arm van Napoleon?

Sprekers

  • Lotte Jensen is hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis, Radboud Universiteit Nijmegen
  • Beatrice de Graaf, hoogleraar geschiedenis van internationale betrekkingen, Universiteit Utrecht 
  • Bart Verheijen, historicus en postdoctoraal onderzoeker, Universiteit van Amsterdam
  • Rick Honings, Scaliger hoogleraar aan de Universiteit Leiden
  • Philip Freriks, journalist, columnist, televisiepresentator en Frankrijkdeskundige

Deze bijeenkomst wordt gehouden ter gelegenheid van de verschijning van Napoleons nalatenschap. Sporen in de Nederlandse samenleving  

Dit symposium noem ik op BrimBoek, omdat ik het boek dat gepresenteerd werd gelezen heb. Frank Hendrickx bespreek het met mijns inziens terechte nuancering en een kritische noot.



Dit boek over Napoleons invloed op Nederland leest soms als een clubblad voor onverzadigbare bonapartologen ★★★☆☆


De bundel Napoleons nalatenschap is niet vies van enige mythevorming – precies zoals Napoleon het zelf graag zou zien. Was Napoleons invloed op Nederland echt zo groot?