zaterdag 9 mei 2020

Pachamama

Jeroen Windmeijer is met z'n vierde boek 'De offers' weg uit Leiden. Deze thriller speelt in de buurt van het Titicacameer in ­Bolivia. En alhoewel het nu ook een speurtocht is naar een moordenaar draait het toch allemaal weer om religie. Mij hoor je daar niet over klagen, want het is razend interessant om bijvoorbeeld over de dwarsverbinding te horen tussen de offerdood van Jezus en de mensenoffers in de religie van de oorspronkelijke Bolivianen. Vind ik het in betogen over natuur en milieu altijd zwaar irritant als over Moeder Aarde wordt gesproken in dit verhaal past het. Pachamama in Bolivia hoort erbij.

De voorlezer van het boek is Louis van Beek. Zijn wat gedragen stem past wel bij het verhaal. Helaas gebruikt hij een hoog wat zielig klinkend stemmetje als de vrouw in het verhaal spreekt. Bijna onvoorstelbaar dat niemand hem daarop gecorrigeerd heeft, het is volstrekt ongepast.

Schrijver Jeroen Windmeijer gebruikte zijn oude reisdagboeken als inspiratie



"De Nederlandse onderzoeksstudent Luc, die in De offers in de buurt van het Titicacameer in ­Bolivia betrokken raakt bij het onderzoek naar drie kindermoorden, is eigenlijk een beetje de jonge ­Jeroen Windmeijer zelf. De antropoloog Jan-Willem, die in De offers dagboeken bijhoudt, is hij óók."