zaterdag 1 september 2018

Een complottheorie

Natuurlijk is het vooralsnog een complottheorie dat Poetin Trump in zijn macht heeft via de Russische maffia, toch ga je er gaandeweg in het boek waarheid aan hechten. ´Het Huis Trump, het Huis Poetin` van Craig Unger. Het hele boek lezen werd me wat te veel, alle transacties, namen, miljoenen en miljarden. Na de helft nog hier en daar een hap en de grote lijn van het spel is duidelijk.
In de NRC van 16 augustus schreef Michel Krielaars een recensie waarin het complot ook mooi wordt samengevat.

Volgens het opzienbarende boek House of Trump, House of Putin. The Untold Story of Donald Trump and the Russian Mafia van de gerenommeerde Amerikaanse onderzoeksjournalist Craig Unger, berust Poetins versterkte machtspositie niet op toeval, maar zou er een ingenieus plan achter schuilgaan.
Sinds Donald Trump zich in de race om het Amerikaanse presidentschap begaf, is hij, in Ungers ogen, Poetins marionet. Sterker nog, zonder de bemoeienis van het Kremlin zou Trump nooit president van de Verenigde Staten zijn geworden. Nu het eenmaal zover is, kijkt Poetin, zoals op de recente top in Helsinki duidelijk werd, handenwrijvend toe hoe zijn belangrijkste tegenstander op het wereldpolitieke toneel met de dag aan macht inboet, terwijl Rusland als grootmacht herrijst.
De voornaamste instrumenten voor de uitvoering van dat vermeende masterplan zijn de Russische geheime dienst en de Russische maffia, twee organisaties die al decennialang hecht samenwerken. Die maffia speelt sinds de nadagen van de Sovjet-Unie een belangrijke rol om in de Verenigde Staten belangrijke tegenstanders te compromitteren en de financiële markten te ondermijnen.