maandag 2 april 2018

Natuuroptimisme

Heerlijk een boek lezen over de natuur waarin geen doemklok geluid wordt. Zeker de mens is sinds zijn evolutie veroorzaker van het uitsterven van dieren en recent aanstichter van klimaatverandering. Maar dat alles is ook natuur, de mens maakt deel uit van de dynamiek.


"De onvermijdelijke ups en downs waar verschillende soorten aan onderhevig zijn doordat het milieu verandert en doordat ze nieuwe locaties bezetten en nieuwe eigenschappen ontwikkelen, tonen aan dat we de slag uiteindelijk zullen verliezen wanneer we proberen alles precies, of zelfs maar grofweg, te houden zoals het is. Een dynamisch perspectief op biologische verandering klinkt misschien als capituleren, maar werkt juist bevrijdend. De aarde verkeerde niet in een of andere perfecte of voltooide staat voordat de mens er evolueerde. Het leven is een proces, geen eindproduct. Vandaar dat we een beheerfilosofie moeten kiezen die is gebaseerd op natuurlijke verandering en waarin de mens centraal staat, deels omdat we al zo veel niet te negeren veranderingen hebben veroorzaakt, deels omdat de mens op natuurlijke wijze is geëvolueerd en we onderdeel zijn van het natuurlijke systeem." 


Chris Thomas, hoogleraar ecologie en evolutie aan de universiteit van York, schetst een kijk op de natuur en de toekomst van de wereld die goed aansluit bij het toekomstscenario van het ecomodernisme. Gebruik de technologie, maak een wereld voor de mens met heel veel ruimte voor de natuur en accepteer dat terug naar een natuur die ooit was onmogelijk is.

Interview met Chris Thomas door Marco Visscher in Trouw van 10 maart 2018. (Blendle - €0,39)


Aanvulling 21 mei 2018


Skype-interview met Chris Thomas door 
Pete Wu op de site van Brandpuntplus (7/2/18)





Zie ook op BrimBoek: Fallopia Japonica