woensdag 17 april 2024

De Bollenstreek

In de 19de eeuw kwamen bloembollen binnen het bereik van gewone tuinbezitters. Daardoor steeg de vraag naar bloembollen en kwam er ook meer behoefte aan teeltgrond. In en rond Haarlem, waar lange tijd het centrum van de bloembollenteelt was, ontbrak daarvoor de ruimte, maar ten zuiden van de stad was nog voldoende kalkrijke zand- grond te vinden in de binnenduinrand. 


Vooral na 1850 werd op steeds grotere schaal duingrond afgegraven en in cultuur gebracht. De afzanding van de duinen tussen Bloemendaal en Heemstede, rond Hillegom en Lisse en in de buurt van Noordwijk ging gelijk op met de behoefte aan expansie voor de bloembollenteelt. 


Ook kwekers van groenten en fruit in Hillegom, Lisse en omgeving gingen op kleine schaal bloembollen telen. Aan het eind van de 19de eeuw werden bollen voor veel tuinders het hoofdproduct en werd de groenten- en fruitteelt verdrongen door de bloembollenteelt. Zo schoof de bloembollenteelt op naar het zuiden en ontstond de huidige Bollenstreek tussen Haarlem en Leiden.

(tekst uit: Holland Bollenland

Holland Historisch Tijdschrift
Holland Bollenland 2021/01

Op z'n minst driekwart van mijn voorouders van moederskant leefden in de Bollenstreek. Of ze ook allemaal in het bollenbedrijf gewerkt hebben weet ik natuurlijk niet. Mijn overgrootvader Willem Prins zeker wel, hij werkte als knecht op het bollenland.
Waar zijn ze geboren?
Bloembollen

Museum de Zwarte Tulp
Hét museum over de bloembollencultuur
Lisse
Foto's gemaakt tijdens bezoek op 13 april 2024 in
fotoalbum

De oude Heereweg of Heerweg tussen Haarlem en Leiden vormt als het ware de ruggegraat van de Bollenstreek. De pleisterplaatsen op die weg vond men in de drie bollendorpen Hillegom, Lisse en Sassenheim.
van wildernisse tot bollenstreek - Tom Lodewijk
uitgegeven in 1972