donderdag 15 juli 2021

Wat is boeddhisme?


"Alles wat je altijd al had willen weten over boeddisme" zou een passende populaire ondertitel geweest zijn van het boek van  hoogleraar religiewetenschap Paul van der Velde, 'In de huid van de boeddha'. Marcel Hulspas doet in de Volkskrant een poging dit rijkgevulde boek samen te vatten.

In zijn boek In de huid van Boeddha schetst Van der Velde Boeddha’s leven en leer (die gericht is op het juiste gedrag om aan het alom aanwezige leed te ontkomen) en de vele wonderverhalen die rond hem zijn ontstaan. Maar hij gaat ook in op de angstwekkende boeddhistische godenwereld en de duizelingwekkende verscheidenheid aan boeddhistische stromingen, die allemaal beweren de ‘ware’ te zijn en elkaar vaak fel bestrijden. Het westerse boeddhisme is in feite niets anders dan de zoveelste loot aan deze stam. Van der Velde moet mensen regelmatig uitleggen dat wat in het Westen geldt als ‘typisch boeddhistisch’, zoals mediteren en de verering van de dalai lama, eigenlijk ‘typisch westers’ is. Datzelfde geldt ook voor het idee dat het boeddhisme vrouwvriendelijk en geweldloos is.

Deze recensies/artikelen over het boek helpen bij het plaatsen van alle stof die de inhoud van het boek in het hoofd opwerpt. Vooral interessant zijn de podcasts met de schrijver.

In de huid van de Boeddha stelt het zoetige westerse beeld van het boeddhisme bij
Marcel Hulspas, Volkskrant 19 maart 2021

Hans Achterhuis, De Groene Amsterdammer 26 april 2021

Alexandra van Ditmars - interview met Paul van der Velde, Trouw 19 februari 2021

Wat wij denken dat boeddhisme is, is het niet
Item in Nieuwsweekend NPO radio1, 20 februari 2021

In de huid van de boeddha met religiewetenschapper Paul van der Velde
Radboud Reflects, podcast, 23 juni 2021

In de huid van de Boeddha
Groetjes uit Shambhala, podcast van Paul van der Velde en Jonas Slaats, 22 februari 2021

Foto's in dit blog zijn gemaakt tijdens ons tweede bezoek aan Mongolië in augustus 2014 in het Amarbajasgalant klooster