maandag 11 oktober 2021

Magie van de droom


Magie, dat klinkt zweverig toch schrijven Antonio Zadra en Robert Stickgold in 'Als we dromen. De wetenschap en mysteries rondom slaap' over op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde zaken. Maar ondanks dat er al flink wat bekend is over het droomproces, zoals de verschillende fasen in de nacht, het verschil tussen dromen bij het inslapen, de remslaap en de diepere slaapperioden blijft er nog veel een mysterie. En dat maakt het  juist zo boeiend. Zoals nog niemand weet wat het bewustzijn nou precies is, blijft ook de link met bewustzijn en droom nog een vaag gebied. Wie droomt de droom?

Uit de epiloog van het boek over het bijzondere karakter van de droom:

Wanneer je hersenen dromen, creëren ze niet alleen ‘levendige voorstellingsreeksen, meest in grillige afwisseling’  die optreden tijdens de slaap, maar  krijgen ze ook iets voor elkaar wat veel bijzonderder en complexer is. Omdat je dromende hersenen de neurale routekaarten activeren die ten grondslag liggen aan zowel je zelfbeeld als je begrip van de wereld, ervaar je een rijke, immersieve en veelzijdige zintuiglijke droomwereld, en ga je daar een voortdurende interactie mee aan terwijl die zich in de loop van de tijd ontvouwt, en dat doe je vanuit een heel persoonlijk eerstepersoonsperspectief. Omdat je hersenen deze droomwereld meestal bevolken met mensen, wezens, huisdieren en andere voorwerpen waarmee je kunt omgaan, ervaar je ook meer sociaal georiënteerde gevoelens als jaloezie, sympathie, camaraderie, schaamte, arrogantie en trots. Dat niet alleen, want wanneer je hersenen dromen, houden ze je zodanig voor de gek dat je gelooft dat andere mensen die in je dromen voorkomen, ook zulke gevoelens ervaren. En daarom droom je van een echtgenoot die handelt in een vlaag van jaloezie, een boze baas die niet tevreden is over je werk, een groep vrienden die dolblij is over een langverwacht weerzien, of de boosaardigheid van de indringer die is gekomen om je te vermoorden.
Sta even stil bij dit verschijnsel. We zijn allemaal zo gewend om te dromen, en het voelt zo vertrouwd, dat we uit het oog verliezen hoe bijzonder het is dat onze hersenen deze wonderlijke droomwereld in het bewustzijn van onze geest construeren. Allemaal kunnen we met onze eigen specifieke gedachten, gevoelens, waarnemingen en handelingen elke nacht deelnemen aan een wereld met letterlijk eindeloze mogelijkheden.
Door zowel jou als je denkbeeldige omgeving te creëren, observeren je hersenen niet alleen hoe je geest reageert op de situaties die in je dromen worden gecreëerd, maar ook hoe je reacties invloed hebben op de mensen en de gebeurtenissen in je droom. Deze voortdurend veranderende dynamische uitwisseling tussen je droomzelf en de rest van je droomwereld levert de volmaakte omgeving voor je hersenen om associaties te verkennen die je normaal gesproken nooit zou overwegen als je wakker was. Hier in deze magische droomwereld leer je over jezelf en de wereld waarin je woont, door deze droomwereld te gebruiken om je verleden te verkennen en je beter op een onzekere toekomst voor te bereiden.

Een interessant aanvullend artikel van één van de schrijvers Antonio Zadra

Consider the notion that, since your brain is responsible for creating your dreams, any time a character says or does something that surprises you in a dream, you are, in a very real sense, surprising yourself. And who knows, maybe some dream characters are surprising themselves too.