zondag 1 augustus 2021

Cormoran en Robin

Nu aan het einde van het eerste deel van de Gormoran Strike serie niet eerst wat anders, nee.......en gelijk door naar deel 2. De serie van de 'schrijver' Robert Galbraith, pseudoniem van schrijfster J.K. Rowling (van Harry Potter) bestaat vooralsnog (?) uit vijf delen. En er is een TV-serie van die ik ook wil zien, zo gauw die in mijn bereik ergens is gestreamd. 

De audioversie van deel 1 'Koekoeksjong' wordt in de Nederlandse vertaling weergaloos voorgelezen door stemacteur Huub Dikstaal

De oorspronkelijke Engelstalige versie kwam al uit in 2013, ik loop dus een beetje achter met mijn enthousiasme. Maar het plezier is er niet minder om. Toen in 2013 stond er over 'The Cuckoo's Calling' onder andere het volgende in de Volkskrant:

Rowling heeft altijd geëxcelleerd in het scheppen van weliswaar tweedimensionale maar kleurrijke en aanstekelijke personages. Ook ditmaal stelt ze niet teleur. De kennismaking met de 35-jarige speurder Cormoran Strike - te dik, te dorstig, deel van zijn rechterbeen kwijtgeraakt in Afghanistan - verloopt schitterend. Hij wordt in zijn kantoor op knallende wijze door zijn vriendin aan de kant gezet, net op het moment dat zowel zijn nieuwe uitzend-secretaresse als een nieuwe cliënt zich meldt.

Met die secretaresse, Robin Ellacott, maakt nóg een aantrekkelijk personage haar opwachting. Waar Strike streetwise, cynisch en intuïtief te werk gaat, is de jonge, uit de provincie afkomstige Robin nuchter en georganiseerd. Samen vormen ze een prima koppel, waarbij de Batman-Robin associatie ook Strike zelf niet ontgaat

Update 10 september 2021
Alle vijf de delen beluisterd, ik kijk nu al uit naar deel 6.