zondag 23 augustus 2020

Moord in gereformeerd Maassluis


Gereformeerd Maassluis, tien tegen één dat het een 't Hart is. Klopt, 'Het woeden der gehele wereld' , als luisterboek fijn voorgelezen door Jan Elbertse. Alles wat ik verwachtte zit er in bijbelteksten, muziek, Maassluis en dit keer zelfs Leiden. En het is een moordmysterie! In 1994 heeft 't Hart voor dit boek de 'Gouden Strop' gewonnen voor de beste misdaadroman van het jaar. Hij was daar stomverbaasd over, omdat het niet zijn bedoeling was een thriller te schrijven: 

Maarten 't Hart: 

moord paste toevallig in mijn verhaal

Ondanks de moord die erin gepleegd wordt, beschouwt 't Hart Het woeden der gehele wereld niet als een traditionele misdaadroman. 't Hart: “Halverwege de vorige eeuw vond er een scheiding plaats tussen de officiële literatuur (die met een hoofdletter) en misdaadliteratuur. Het was als een kerkscheiding: twee aparte kerken met elk slechts de helft van het erfgoed. Nergens ter wereld is die scheiding zo strikt als in Nederland. Hier wordt alles in hokjes verdeeld, dus ook de misdaadliteratuur. 



In Het Woeden der gehele Wereld staan de bewogen jeugdjaren van Alexander Goudveyl centraal. De geschiedenis van Alexanders jeugd is tevens de geschiedenis van een tijdperk, de jaren vijftig en zestig, en van een nooit opgehelderde moordzaak. Die moord gaat terug op een authentiek voorval: in 1956, pal voor Kerstmis, werd in Maassluis tijdens een groots opgezette evangelisatiecampagne op klaarlichte dag een politieagent doodgeschoten. In de film speelt ook een mislukte vluchtpoging met een haringkotter in de woelige meidagen van 1940 een rol.