donderdag 6 augustus 2020

Het magisch realisme van Brijs

Een godsdienst-, en wel meer, gestoorde wetenschapper, een bekrompen dorpsgemeenschap, onvervulde kinderwensen, gekloonde baby's, pastoors en nonnen. Daar gaat het over in 'De Engelenmaker' van Stefan Brijs. In de Volkskrant uit 2005, het jaar van uitgave van het boek, staat:

Stefan Brijs beheerst het grote en het kleine in dit boek. Van het geklets van kinderen op straat en de amusante gesprekken in het dorpscafé tot aan de geleerde uiteenzettingen van Hoppe over zijn experimenten: alle perspectieven zijn overtuigend en hebben ieder hun eigen toon en stijl. Het magisch realisme van Brijs maakt het onwaarschijnlijke zo geloofwaardig, dat je als lezer met de dorpelingen begint te denken dat degenen die weten waar Hoppe mee bezig is, de krankzinnigen zijn. In een afwisseling van gebeurtenissen uit heden en verleden en vanuit verschillende gezichtspunten wordt een web van betekenissen geweven. Hoe die in elkaar grijpen, wordt op de laatste bladzijden duidelijk.

Het boek schijnt een hit op de leeslijsten in het Voortgezet Onderwijs te zijn. Op internet vliegen de prezi's en andersoortige samenvattingen en presentaties je om je oren. Deze collage vind ik erg leuk gedaan.