Huizen Extra 2



De regel 'elke eeuw een verdieping erbij'

In het midden de 17de-eeuwse trapgevel (één verdieping dan een zolder en een vliering), rechts daarvan een 18de-eeuwse klokgevel (twee verd. en een zolder), links daarvan een 19de-eeuwse lijstgevel (drie verd. en een zolder).
@WSchoonenberg


Nieuwe Looiersstraat 25-27, Amsterdam


Het ontwerp was van de hand van Philips Vingboons (1607-1678). Zijn plan omvatte 14 bouwblokken met in totaal 400 wevershuizen in een sobere Hollands Classicistische stijl.

De huizen mochten alleen aan wevers, wolkammers of spinners worden verhuurd, die ofwel van buiten de stad kwamen, of een nieuw bedrijf wilden beginnen. De huur zou worden bepaald door de opbrengst van de grond, vermeerderd met een kwart voor het onderhoud van de huisjes. De huizen kregen een aparte nummering met letters ervoor die de eigenaar aangaven (WH = Weeshuis; L = Leprozenhuis; GH = Gasthuis).

Bij de uitvoering van hun werk hadden de wevers veel licht nodig, dus de vensters van de huizen waren groot. De voorhuizen moesten ook nog eens groot genoeg zijn om weefgetouwen, toch al gauw 2 x 2 meter groot, kwijt te kunnen en daarnaast moest nog ruimte zijn voor het opslaan en sorteren van de wol. Het weefgetouw stond op de 1e verdieping, de woonkelders waren het domein van spinsters.
Stadsherstel, Amsterdam



Dwarsdoorsnede van een traditioneel 17de-eeuws huis


Prent van Jan van der Heyden (1637-1712) toont het blussen van een brandend huis. Het is tevens een dwarsdoorsnede van een traditioneel 17de-eeuws huis, met voor- en achterhuis, en toont de indeling en het gebruik daarvan.


Amsterdam, Oudezijds Voorburgwal op nr. 14, Leeuwenburg, pas gerestaureerd door de Ver. Hendrick de Keyser, in 1943, en op nr. 18, Int Slodt van Egmondt, eveneens pas gerestaureerd, in 1939. Uit: Wattjes en Warners, Amsterdams Bouwkunst en Stadsschoon 1944, p. XXIV.

Er is één pand dat loodrecht staat en dat is geen oud pand. Dat lijkt naar achteren te vallen, maar dat is schijn, omdat alle gevels 'op vlucht staan' en dat is bewust zo gebouwd, de traditionele bouwwijze.