januari


bezocht op 27 januari 2024



Gedragen verhalen - Mode en kostuum rond 1900
Stedelijk Museum Breda 
bezocht op 27 januari 2024




Anders dan anderen 

Homoseksualiteit 
op het snijvlak van literatuur en wetenschap

Spui25 - Mary Kemperink - boekpresentatie
29 januari 

In haar boek Anders dan de anderen laat emeritus hoogleraar Mary Kemperink zien hoe er in West-Europa vanaf de negentiende eeuw een beeld ontstond van homoseksualiteit als een bijzondere identiteit: homoseksuele mannen en vrouwen waren ‘anders’ dan ‘gewone’ mensen. Met dit beeld waren allerlei stereotypen en vooroordelen gemoeid, waarvan vele doorwerken tot op de dag van vandaag.





Les 1

Les 2

Les 3

Les 4



Door de eeuwen heen heeft de vrouwenmode heel wat verschillende silhouetten gekend. Om het lichaam de juiste vorm te geven en de kleding goed uit te laten komen, was en is onderkleding onontbeerlijk. Denk hierbij aan korsetten, hoepelrokken maar ook aan moderne push-up-BH’s met vullingen.

Online lezing over een aantal eeuwen onderkleding voor dames, met korte uitstapjes naar de herenmode. De meest bizarre modevormen kwamen tot stand  met stro, walvisbalein, dons en metaal. Het korset maakte de taille (vooral optisch) kleiner  en de crinoline en queue een rok deden uitstaan. Met diverse opvullingen leken armen, kuiten en boezems voller om aan de modebeeld te voldoen. Hieronder werd de daadwerkelijke lingerie gedragen die de overige kleding beschermde tegen bijvoorbeeld transpiratie. Dit was lange tijd een vormloos linnen hemd. Want, de onderbroek ontstond pas in de loop van de negentiende eeuw!

Vanaf het begin van twintigste eeuw werd steeds meer de illusie gewekt dat het lichaam zelf de ideale vorm had. Lingerie werd een mode-item dat sexappeal uit kon stralen. 

Birthe Weijkamp - Vrije Academie - VAT-lezing  17/18 januari



Fashion for God
Catharijneconvent Utrecht 
bezocht op 13 januari


Fashion for God 
Vrije Academie
Birthe Weijkamp - lezing op locatie 13 januari
Auditorium Catharijneconvent Utrecht


Kerken rond het jaar 1000 
Elizabeth den Hartog

RoMeO - online lezing 
12 januari 

College 1. Verboden wetenschap: Galileo Galilei’s Dialoog, door Frans van Lunteren
College 2. Verboden filosofische werken in de 18e eeuw, door Rietje van Vliet
College 3. Verboden Nederlandstalige fictie in de 19e eeuw, door Marita Mathijsen
College 4. Mijn Strijd, een kritische beschouwing, door Willem Melching
College 5. Foute boeken uit een recent verleden, door Bert Sliggers

Bijlage hoorcolleges



Driekoningen in de middeleeuwse kunst
Vrije Academie
Martijn Pieters - online lezing - 10/11 januari


Villa Rams Woerthe
Steenwijk
bezocht op 5 januari 2024

Tegen het einde van de 19de eeuw ontstond er een nieuwe stroming in de bouwkunst. In Frankrijk sprak men van art nouveau en in Duitsland van jugendstil. 
Het meest bekende bouwwerk in deze stijl in Steenwijk is Rams Woerthe, gereedgekomen in 1899. Opdrachtgever was de houthandelaar J.H. Tromp Meesters. Het ontwerp kwam van de architectencombinatie A.L. van Gendt en Zonen uit Amsterdam. .

De architecten kenden de Engelse landhuisstijl die in heel Europa werd bewonderd.
Kenmerkend is de asymmetrische plattegrond Rondom een centrale hall, met monumentaal trappenhuis, open haard en cosy corners, liggen de belangrijkste vertrekken. Hiermee liep Van Gendt mee in de voorhoede van het toepassen van de hall in Nederland. Bijzonder zijn ook de vele art nouveau elementen in exterieur en interieur. Meer traditioneel zijn de schouw- partijen in enkele vertrekken en de koppeling van kamers middels en-suite deuren. Er zijn vele sferische verbindingen gelegd tussen binnen en buiten. Het grote landschapspark is een ontwerp van Hendrik Copijn.


Vrije Academie - online lezing
30/31-12 en 1/2-01
Het Museum Catharijneconvent in Utrecht is hét museum voor religieuze kunst in Nederland. Het vertelt het verhaal van het christendom in Nederland, met een unieke collectie van zowel protestantse als katholieke kunst- en cultuurvoorwerpen. Het museum is gehuisvest in een middeleeuws klooster, oorspronkelijk gebouwd door karmelieten en later eigendom van de Johannieters. Het klooster diende ooit als ziekenhuis en werd later omgevormd tot het nationale museum voor de geschiedenis van het christendom in Nederland.