Knipsels juni 2018


Gabriel Schmitz, Duitsland 1970





Op deze pagina gaat  het over artikelen en longreads die ik opmerkelijk vind, me raken, iets te leren hebben, in ieder geval waarvan ik het zonde vind ze kwijt te raken. Soms alleen een link, een andere keer met commentaar als een soort miniblogje.







30 juni 2018

Kwabstijl

Ik had er nog nooit van gehoord, de kwabstijl. Het is een decoratieve stijl uit de Gouden Eeuw. Echt prachtig. Vandaag wordt de tentoonstelling ´KWAB. Dutch Design in de eeuw van Rembrandt´ geopend in het Rijksmuseum. Een leuk artikel in HP DeTijd.
Van dit stukje tekst heb ik helaas geen afbeelding gevonden, maar te mooi om niet te citeren.



Van een afstandje lijkt het een Chinese draak, maar wie beter kijkt ziet groene bladeren, rode rozen, tulpen in verschillende kleuren, schelpen, parels en een adelaar die deze schat onder zijn vleugels lijkt te slaan. “Stel je voor dat je met dit motief een hele muur bekleedt,” zegt Baarsen, “dan is het alsof je Duizend-en-een-nacht binnenstapt.”



Afbeelding: Nautilusbokaal, verguld zilver en nautilusschelp, 36 × 19 × 13,5cm, Amsterdam?, ca. 1630-1660, Rijksmuseum Amsterdam, inv. BK-1960-17. Op het blog DirkJanB, Tagarchief: kwabstijl


30 juni 2018

Het wordt nooit beter!


Veel mensen willen niet geloven dat het steeds beter gaat. Er is minder misdaad, de lucht wordt schoner, we zijn gezonder enzovoort, enzovoort. Waarom men niet aan dat positieve nieuws wil, wordt verklaard door het onderzoek in dit artikel ´our conflicted relationship with progress´. Eigenlijk heel simpel, we verleggen telkens de standaard, die lat moet steeds hoger.


22 juni 2018

Oud-Hollands nog levend op Texel

Interessant artikeltje in het Noordhollands Dagblad. Het Tesselse dialect zou het Hollands zijn, zoals dat in de 17de eeuw werd gesproken; Tessels is 17e-eeuws Amsterdams.

"Het Amsterdams moderniseerde al in de 17e eeuw mede onder invloed van de vele Vlaamse immigranten. Zo veranderde ’kieke’ in ’kijken’. De ij is net als de ui een klank uit het Frans die in het Hollands niet voorkwam. In het Tessels is dus het oorspronkelijke Hollands bewaard gebleven. Dat komt door de geïsoleerde positie waarin het eiland raakte nadat de rede van Texel niet meer zoals in de 17e eeuw dé plek was van waaruit de zeilschepen uitzwermden over de wereld."

15 juni 2018

Begrijpend lezen, maar dan zó!

Leerlingen van de Alan Turingschool
voor hun leesmuur


Een artikel in Didactief: In de biotoop van Heleen Bursh

Al lezend krijg ik zin om ergens begrijpend lezen te gaan geven. Niet volgens een methode die spreekt over signaalwoorden en goed bedoelde analysetechnieken, maar het aanpakken zoals Heleen Bursh. Wat een inspirerende aanpak, wat een gedrevenheid om kinderen echt iets mee te geven voor hun toekomst.







12 juni 2018

Gedifferentieerd onderwijs


Mijn eerste stukje over een artikel is niet eens een artikel, maar een oratie en dateert ook nog van een jaar geleden.
door Prof.dr. Eddie Denessen
Geeft veel stof tot nadenken hoe je in het onderwijs iedereen tot zijn recht kan laten komen en gelijke kansen kan bieden. Om te onthouden het onderscheid in differentiatie:
* convergente differentiatie: voor ieder zijn de doelen gelijk, er worden verschillen wegen gebruikt om ze te behalen;
* divergente differentiatie: ieder moet zich kunnen ontwikkelen naar de individueel beschikbare mogelijkheden.