donderdag 14 april 2022

De verzonken kunstschatten van de ‘Vrouw Maria’

De kraamkamer (Willem Joseph Laquy (1738-1798))
naar het verloren gegane origineel van Gerard Dou

Dit boek gaat over de Leidse fijnschilder Gerrit Dou, de Russische keizerin Catharina de Grote en de Finse wrakkenjager Rauno Koivusaari, met bijrollen voor de Franse encyclopedist Denis Diderot, de Pruisische koning Frederik de Grote, de Nederlandse onderwateracheoloog Martijn Sanders – en Vladimir Poetin. Wie denkt dat uit zo’n dissonante lijst ingrediënten geen smakelijk gerecht kan worden gekookt, vergist zich. Want De verzonken kunstschatten van de ‘Vrouw Maria’ van Gerald Easter en Mara Vorhees is een boek om van te smullen. 

 

Aldus Bart Funnekotter in zijn recensie in NRC. En dat klopt wel, het is een boek met veel smulwerk. Alhoewel het eindeloze juridische getouwtrek wat mij betreft wat minder wijdlopig beschreven had mogen worden, dat kostje heb ik niet helemaal verorberd.

Natuurlijk wel de hoofdstukken waar het gaat over Gerrit Dou en het kunstverzamelen in de 17de en 18de eeuw. Bevlogen beschrijvingen die mooi aansluiten bij de Open Universiteit module die ik nu volg 'De Gouden Eeuw. De kwestie Rembrandt' .