zondag 13 oktober 2019

Three Foolish Virgins

Elinor Gardner, Gertrude Caton-Thompson und Freya Stark 1937 voor het vertrek naar de Hadhramaut

Freya Stark, de kleinste vrouw op de foto, was merkwaardig genoeg ondanks haar vrijgevochten levenswijze als reizigster door het Midden-Oosten, een tegenstander van het feminisme. Haar tweede Jemenreis door de streek Hadramaut onderneemt ze in 1937 met de  archeologe, Gertrude Caton-Thompson en de geologe Elinor Gardner. Het ontlokte haar de verzuchting dat zij een hekel had aan vrouwen, zeker op reis. Vooral tussen Gertrude en Freya zal het tijdens deze reis botsen.

Gertrude Caton-Thompson
But Gertrude was an English snob, more interested in vertifiable facts and well-grounded theories than in people - particular eccentric little women inclined to be coquettish, with odd foreign accents, painted fingernails, and extreme reputations.
Passionate Nomad -  p.318








Omdat Freya al ervaring in het gebied had, zou zij de leiding nemen. Daar gaat het direct al fout, komt bij vertrek op het nippertje aanzetten, vergeet te zorgen voor hotelaccommodatie, heeft over het hoofd gezien dat het de ramadanperiode is. Gertude, die overigens niet met haar voornaam aangesproken wenst te worden, verafschuwt de relaxte en losse manieren van Freya. Terwijl Freya zich ergert aan de hooghartige houding van miss Caton-Thompson tegenover de inwoners en vooral bedienden. Ondanks dat vooral in het begin van de reis Elinor probeert te bemiddelen tussen de twee komt het niet meer goed. En het wordt er niet beter op als de reizigsters ziek worden.

Freya Stark, dressed in the traditional costume
of the Hadramaut region of Yemen.
(Photo by Hulton Archive/Getty Images)
In een recensie (Een avonturierster met lippenstift op, NRC, 17 juli 1993) van de Freya Stark biografie van Molly Izzard:

Tijdens een rampzalig verlopen expeditie naar Hardhramaut die Stark ondernam met de archeologe Gertrude Caton Thompson en de geologe Elinor Gardner - gezamenlijk werden ze de ""three Foolish Virgins'' genoemd - beklaagde Freya zich over de aandoeningen van haar collega's. In werkelijkheid was zij zelf degene die tot drie keer toe ziek afgevoerd moest worden, en voor wie een piloot speciaal - en nodeloos - een landing maakte, hetgeen hem de woorden ""bloody bitch'' ontlokte.





In de biografie van Izzard komt Freya Stark niet zo gunstig uit de verf. De biografe heeft een nogal afkeurende houding. De beschrijving is een mooie achtergrond voor de biografie die ik nu lees, 'Passionate Nomad' van Jane Fletcher Geniesse

Wat betreft de reis van de drie vrouwen door Jemen. In 1940 wordt Freya Stark's boek 'A Winter in Arabia' gepubliceerd. De naam van Gertrude Caton-Thompson komt er niet in voor. Als het niet anders kan is er sprake van een archeologe, die ook mee was.

1940 is ook waar ik weer verder ga met lezen over het leven van Freya. Ik zie in het nieuwe hoofdstuk al dat ze in Londen bevriend raakt met Vita Sackville-West en haar man Harold Nicolson. Lunches, teas en dinners heeft met Virginia Woolf. En dit zijn nog maar drie namen uit een hele rij bekende personen......never a dull moment.